Той може да стане най-младият президент на съвременна Колумбия. Иван

...
 Той може да стане най-младият президент на съвременна Колумбия. Иван
Коментари Харесай

Кой е човекът с най-големи шансове да стане президент на Колумбия?

 Той може да стане най-младият президент на модерна Колумбия. Иван Дуке обаче наподобява най-много като протеже на някогашния президент Алваро Урибе, което да върне властта на десницата, противопоставила се на мирното съглашение с бунтовническата формация ФАРК.
Общителен и заоблен, този досегашен 41-годишен сенатор излезе отпред на първия тур на президентските избори през вчерашния ден, само че не прескочи 50-те %, които щяха да му разрешат блестяща победа като тази на ментора му в предишното.

 

Вторият тур на 17 юни ще го изправи против Густаво Петро, някогашен въстаник от разпусналата се М-19 и претендент на антисистемната левица.

 

Дипломиран юрист с икономическа специализация, Дуке е представител на тази половина от Колумбия, която е " възмутена " от " отстъпките " пред бунтовниците, с цел да се преобразуват в политическа партия след повече от 50 години война.

По този въпрос той дава обещание да реализира " структурни промени " на съглашението от 2016 година, което разреши разоръжаването на 7000 партизани.

Искаме " тези, които са направили закононарушения против човечеството, да получат съответни санкции, несъвместими с политическото посланичество ", съобщи той за Франс прес.

Споразумението планува различни на затвор санкции за някогашните партизански ръководители, в случай че признаят закононарушенията си и обезщетяване на жертвите на един спор, в който участваха партизани, крайнодесни паравоенни и въоръжени сили, и довел до общо над осем милиона жертви, изчезнали и преселили се.

Наследник или марионетка на Урибе?

Дуке, който назовава венецуелския президент Николас Мадуро " деспот " и " причинител на геноцид ", е и представител на колумбийците, които се опасяват страната им да не поеме по пътя на банкрутиралия комшия.

Той е най-много доказателството, че концепциите на предизвикващия разногласия, само че известен Урибе, на частния бранш, обичайните полезности и желязната ръка против партизаните, към момента са настоящи осем години след отдръпването му от президентския пост.

В партията му " Демократичен център " някои настояват, че Дуке дължи всичко на своя ментор; опозицията го упреква, че е негова " марионетка ".

" Никой още не знае дали той има лични критерии или ще се подчинява на заповеди ", разяснява анализаторът Фабиан Акуня, професор от университета " Хавериана ".

Първият му политически опит продължи единствено четири години. Той обаче " носи политиката в кръвта си още от дете ", споделя Хосе Обдулио Гавирия, един от идеолозите на урибизма.

Роден в Богота на 1 август 1976 година, той се учи от татко си Иван Дуке Ескобар, либерал с дълга кариера. Хуан Мануел Сантос обаче, тогава министър, го прави през 90-те години консултант в министерството на финансите. След това той работи повече от 13 години в Междуамериканската банка за развиване (МБР). Днес е съперник на досегашния президент.

" Той е много динамичен в публичните си връзки, доста кадърен ", съобщи за Франс прес източник, работил с него в МБР.

" Добро момче "

В Съединени американски щати той среща Урибе, който го включва в сенаторската си листа за парламентарните избори през 2014 година
" Иван е доста образован и съм сигурен, че има ослепително бъдеще ", написа Урибе в книгата си " No hay causa perdida " (Няма изгубена идея, 2012).

Колегите му от Конгреса приветстват възприятието му за отговорност. За четири години той прокара четири закона, най-забележителният от които е за свободата на предприемачеството и стопанската система на нововъведенията.

" Един президент обаче би трябвало да има опит, автономия, нужния политически потенциал, всичко това липсва на Иван, който е, както признават всички, положително момче ", прибавя Рой Барерас, сенатор от президентското болшинство.

Дружелюбен и разговорлив, през множеството време без вратовръзка и с дънки, имиджът му е в контрастност с консервативните му хрумвания: той е против еднополовите бракове, евтаназията и легализирането на опиатите.

Подкрепят го крайнодесни и евангелистки групи.

Женен и татко на три деца, той е меломан, който като по-млад е свирел на бас китара и пеел в рокгрупа. Днес той още подрънква на китарата и обича да танцува салса. Като дете мечтаел да стане футболист.

Любител илюзионист, един от най-успешните му номера ще бъде да стане най-младият президент на колумбийската страна след либерала Еусторхио Салгар (1870-1972), който е бил на 39 години.

 
По публикацията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Магдалена Иванова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР